Ga naar de inhoud

Specialist op het gebied van verkeersangst

Herken je jezelf in een van de volgende situaties?

Angst voor rijden over de snelweg, tunnels, dijken, drukke steden, bruggen of u laat de auto helemaal staan.

Als je jezelf in het bovenstaande herkent, weet dan dat je niet alleen staat. Die angst kun je door een gerichte aanpak weer onder controle krijgen. Angst zorgt onbewust voor een vluchtreactie. Je ademhaling wordt sneller en je hartslag stijgt. Daarnaast kun je jezelf benauwd voelen, verhoogde de spanning in je spieren en kan er sprake zijn van hyperventilatie. Naast angst voor het verkeer komt er door deze (soms heftige) symptomen ook nog eens angst voor je eigen reactie bij. Met goede ademhalingsoefeningen is er al veel te winnen, maar bij sommige mensen is de angst te groot om daarmee de klachten weg te nemen. Professionele begeleiding is dan een vanzelfsprekende stap om toch weer de auto te besturen.

Methode
Verkeersangstbegeleiding is geen rijles. Vaak bezitten mensen met angst al jarenlang een rijbewijs. De training die wij aanbieden is gericht op het, door middel van therapeutische interventies, onder ogen zien van de oorzaak van jouw verkeersangst. Rijschool Henny Leenen heeft hiervoor een NLP Practitioner opleiding gevolgd met als specialisatie verkeersangst.

De aanpak
Het vertrekpunt is altijd een intakegesprek van ongeveer 2 uur (bij jou thuis) Aan de hand van deze intake ontstaat er een, bij jouw situatie passend, plan van aanpak. Hierna beslis je zelf of je het begeleidingstraject wilt aangaan.

Zelfvertrouwen
Tijdens de begeleiding willen wij jou in eerste instantie rust geven. We beginnen met het opzoeken van “veilige situaties”. Bij de start ligt het accent allereerst op het verhogen van jouw rijvaardigheid. Je leert reacties van andere weggebruikers voorspellen en volledige controle over de auto te krijgen. Daarnaast gaat je met behulp van therapeutische interventies, en onder deskundige begeleiding van jouw trainer de confrontatie aan met jouw rijangst. Afgestemd op jouw draagkracht zet je gedoseerde stappen op weg naar een veilige deelname aan het verkeer. De verkeersangstbegeleiding geeft je weer een gevoel van vrijheid om zelfstandig te gaan waarheen jij wilt zonder beperkingen.

Hoe lang duurt de verkeersangstbegeleiding?
De behoefte aan begeleiding is voor iedereen anders. Desalniettemin volstaat in 95% van de gevallen een verkeersangstbegeleiding van vijf sessies van elk drie uren.

Angst als raadgever

In tegenstelling tot wat het spreekwoord zegt is angst juist een goede raadgever.

Rationele angst helpt bij het nemen van de juiste beslissingen. Zo zorgt rationele angst ervoor dat je niet op een hoge flat op de rand van het dak gaat lopen of zonder te kijken een weg oversteekt.

Voldoende kennis en ervaring zorgt voor de juiste beslissing(en).

Voor de verkeersangst-begeleiding geldt een zeer groot werkgebied, informeer gerust of de begeleider ook bij u komt.