Ga naar de inhoud

Berichten van rijschool Henny Leenen

Zonder angst de weg weer op

ZUTPHEN – Bijna een miljoen Nederlanders met een rijbewijs heeft er last van. Verkeersangst. Henny Leenen uit Zutphen, van de gelijknamige verkeersschool, heeft zich verdiept in de problematiek van deze groep autorijders.

Instructeur Henny Leenen is gespecialiseerd in rijangst en helpt mensen weer achter het stuur kruipen. foto Ronny te Wechel

Sinds april 2014 kan hij als gediplomeerd NLP-practioner, met specialisatie verkeersangst, aan de slag met autorijders die graag weer zonder paniek de weg op willen. ,,NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Moeilijke woorden, maar het komt er op neer dat de relatie tussen denken en doen de methode is om een rijbewijs-bezitter met een complexe en fobische rijangst te begeleiden”. Na ongeveer vijftien uur begeleiding durven de meeste cursisten weer alleen de weg op.

Na een uitgebreide intake, wordt in een aantal sessies langzaam het zelfvertrouwen van de automobilist weer opgebouwd. ,,Er heerst nog een taboe rond verkeersangst. Je gaat toch niet toegeven dat je iets niet durft. Je geneert je rot, je verdonkeremaant het”, vertelt Jeanet. ,,Ik wil ook niet met mijn achternaam in de krant, maar ik wil wel meewerken om mensen aan te sporen er iets aan te doen. Zo ben ik zelf ook bij Henny terecht gekomen. Ik las in de krant een stukje van iemand die het ook had. Zo herkenbaar. Bij mij is het erin geslopen, maar het kan allerlei oorzaken hebben.”

Bron: deStentor